[:nl]Heeft u ook altijd zo’n ruzie om de buiskap van uw sloep netjes op te vouwen? U kunt de kap natuurlijk simpel plat klappen op het voordek, echter dit staat behoorlijk rommelig en het is ook niet echt goed voor het ‘raam’.

We zullen u hieronder stap voor stap begeleiden hoe je makkelijk en netjes een buiskap opvouwt.

VOORKAP OPVOUWEN

Het principe is alle stof bovenop de kap te plaatsen zodat een vierkant vlak wordt gemaakt. Dit vierkante vlak wordt bij het invouwen een (dubbele) lus – die op het dek komt te liggen.

  • Maak alle drukknopen los, behalve de knopen van het raam
  • Maak de ritsen los, het raam voorop blijft dus voorlopig vastzitten; dit om te voorkomen dat de kap achterover kan/gaat kantelen.
  • Ga voorin zitten en leg beide zijkanten boven op de buiskap.
  • Trek nu de beide zijkanten recht (op het dak), zo dat de ritsen evenredig met de voorste buis van de kap lopen. – dit zorgt voor dat bij het vouwen zo weinig mogelijk kreukels in het venster komen.
  • Bij het opvouwen zullen de beide punten naar achter komen en dus over het frame steken, deze kunt u beide weer naar binnen terug vouwen.
  • Ga dan voorin zitten en maak dan de knopen van het raam los ; bewaar de middelste voor het laatst en pak voordat deze losgehaald wordt, de voorste buis van het frame vast zodat de buiskap niet achterover kan vallen. Mocht u nog extra steunen op de kap hebben, hoeft u de voorste buis niet vast te houden, omdat de kap nog op de steunen rust.
  • Laat de kap een beetje achterover vieren zodat u tussen de laatste buis en het uiterste puntje van de vloer goed kunt staan.
  • Vouw nu het losse raam omhoog op het ‘dak’ van de buiskap
  • Probeer nu het geheel in elkaar te vouwen door de buizen van het frame naar u toe te trekken. Dit is het beste te doen door de middelste buis omhoog en naar u toe te trekken in een vlotte beweging.
  • Er komen hierdoor twee “zakken” onder het framewerk te hangen waarin nu keurig de gehele buiskap tussen in is komen te zitten. Trek eventuele vouwen recht.
  • Plaats  nu het frame voorzichtig naar voren zodat de gehele buiskap op het dek komt te liggen.
  • Duw nu beide zakken strak onder het frame langs en ‘klem’ het frame erbovenop zodat de zak niet terug schiet.
  • Eventueel nogmaals strak onder het frame door, egaliseren van het geheel en klaar.

BUISKAPHOES

Nu ligt de kap netjes opgevouwen op het dek, maar alsnog ziet het er wat rommelig uit. Ook kan de wind vat krijgen op het geheel, waardoor alles weer wat uit elkaar valt. Met een buiskaphoes is dit probleem verholpen. Naast dat het erg praktisch is, staat het veel mooier op het dek van de sloep.

OPZETTEN BUISKAP

  • Om de kap weer op te zetten, kunt u bovenstaande handelingen in omgekeerde volgorde toepassen.  Om de laatste knopen vast te maken, kunt u gerust even voorzichtig aan het frame ‘hangen’ om de spanning van het doek weg te halen.

Ook nog een paar handigheidjes voor het afsluiten van de schuine kap.

  • U begint met het ritsen van de achtertent aan de voorkap door aan beide kanten ca. 10 cm vast te ritsen.  Let erop dat de rits goed in de sluiting zit.
  • Daarna kunt u (aan de zijde waar u niet uit hoeft te stappen) beginnen met het vastmaken van de drukknopen en gaat u door tot er een opening over blijft waar u uit kunt stappen.
  • U ritst eerst de kant dicht waar u niet uit stapt, dan stapt u uit en kunt u vanaf de wal de laatste paar knopen vastzetten en de rits dicht doen.

Het blijft een kwestie van oefenen.

WAAROM ZIT DE BUISKAP ZO STRAK

De vraag die we vaak horen is waarom de buiskap zo enorm strak zit. De reden is vrij simpel. De buiskap is gemaakt van stof. Wel erg stevige stof, maar ook dit rekt op den duur een beetje uit. Op het moment dat we een boot afleveren met een buiskap die lekker los op het frame is gespannen, krijg je bij een regenbui een ‘zak’. Deze zak met water wordt groter en groter, gaat lekken en kan zelfs op den duur scheuren.  Omdat we niet willen dat een buiskap gaat lubberen of er een waterzak gaat vormen, wordt de buiskap erg strak gemaakt.

NIEUWE BUISKAP

De gemiddelde levensduur van een buiskap is ongeveer 8-10 jaar. Dit kan echter wat langer- of wat korter zijn, afhankelijk van waar de sloep zomers en ‘s winters ligt. Zoet/zout water, onder bomen, vochtig, onderhoud, in boothuis of altijd buiten. Een nieuwe kap kunt u telefonisch of per mail bestellen, de levertijd zal ca. 2-3 weken zijn (afhankelijk van het seizoen). Ritsen kunt u soepel houden door ze regelmatig in te spuiten met een teflonspray (zonder vet).

WAAROM MOET MIJN BOOT NAAR DE WERF VOOR EEN NIEUWE BUISKAP

Nog een veel gestelde vraag is waarom een nieuwe buiskap niet opgestuurd kan worden. We hebben immers toch een mal die precies de juiste maat kap kan maken? Ja, we hebben inderdaad een mal voor de buiskap van uw type sloep. Echter, er zitten op de buiskap en op de sloep (Tenax) drukknopen. De nieuwe buiskap moet dus precies passen op de bestaande knoppen op uw sloep. Om dit precies te kunnen laten passen, hebben wij uw sloep nodig en wordt dit door de zeilmaker, bij ons op de werf, passend op uw bestaande drukknopen gemaakt.

Indien we de buiskap maken met de knopen (volgens mal) naar u opsturen en er wijken 2 knopjes een paar millimeter af, dan kan de kap al niet meer vastgemaakt worden. Om dat te voorkomen, verzoeken we altijd om de sloep naar de werf te brengen. De sloep kan ook opgehaald worden door onze eigen chauffeur en wat nog handiger is, om een nieuwe buiskap in combinatie met winterstalling te regelen.

[:]