Ook u kunt slachtoffer van diefstal worden

Het is toch eigenlijk bijzonder dat er zo veel sloepen, boten en jachten enkel aan een lijn(tje) liggen in de haven en hier ook blijven liggen. Dat is het mooie van de saamhorigheid van de watersport. Iedereen past op elkaars spullen en blijft van elkaars spullen af. Helaas gaan we andere tijden tegemoet en verlegt het dievengilde hun ‘werkgebied’ meer en meer naar de watersport. Jaarlijks worden er enkele duizenden boten en buitenboordmotoren gestolen. Diefstal van uw sloep kan voorkomen worden.

Wat is er mogelijk, wat is verplicht, wat kunt u doen?

Waar ligt uw sloep?

Het hangt ten eerste af waar u uw sloep heeft liggen. In een botenhuis is de kans op diefstal vaak kleiner dan wanneer de sloep op een afgelegen plek ligt. In principe slaan ze overal toe. Of u de sloep nu op de trailer naast huis heeft staan (erg makkelijk, ze hoeven de trailer alleen maar aan te koppelen) of u heeft de sloep bij uw vakantiehuis liggen (vaak is men hier alleen in het weekend) of in een jachthaven (hier is vaak geen toezicht wie er wel en niet thuis hoort). Er zijn uiteraard locaties waar men sneller toeslaat dan de andere, maar het kan zelfs gebeuren als u de sloep bij uw huis heeft liggen en men deze toch weet te ontvreemden.

Open sloep

De meeste sloepen zijn ‘open’ ook al heeft u de buiskap dicht gedaan. Het is een kwestie van de buiskap open ritsen en ze zijn binnen in uw sloep. Onder de buiskap kunnen ze ongestoord uw boot ‘klaar maken’ om weg te varen of weg te slepen. Met een cabin sloep wordt het alweer een stukje moeilijker, omdat hier veelal een afgesloten kajuit gebouwd is. Gelukkig zijn er ook manieren om uw open sloep te beveiligen.

Slot

Er zijn verschillende manieren om uw sloep te beveiligen tegen diefstal. U kunt bij de bouwmarkt of een andere winkel een slot kopen, maar de kans is groot dat dieven dit in een handeling open hebben geknipt en waarschijnlijk voldoet dit slot niet aan de eisen van uw verzekering. Verzekeringsmaatschappijen hebben bepaalde eisen als het gaat om sloten, vraagt u dit na bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.  Je kunt een los slot kopen bv. Een STAZO kabel met een hangslot, maar je kunt ook een slot in laten bouwen. De STAZO Decklock is een door verzekeringsmaatschappijen goed gekeurd slot. Er wordt een deel in het dek van uw sloep gebouwd, wat veiligheid garandeert. Indien u dit slot niet gebruikt, zit het slot verzonken in het deck.  Waar u heel goed om moet denken is waar/hoe u het slot vastmaakt op de kant. Als u het slot enkel door een ring op de steiger haalt, heeft men dit zo los, een ring of bolder zit meestal maar met een paar simpele bouten vast. Als u eerst het slot door zijn eigen lus haalt en daarna vast maakt op/aan de sloep, heeft u een goede beveiliging.

Wat te doen als uw boot is gestolen.

Mocht u, ondanks alle voorzorgmaatregelen tot de ontdekking komen dat uw sloep is gestolen, neemt u dan meteen contact op met de politie en uw verzekeringsmaatschappij. Daarnaast kan het erg nuttig zijn om social media in te zetten en zo foto’s en kenmerken van de boot te verspreiden. Het effect en bereik van het delen van dit soort berichten is vaak erg groot en kan tot een snelle opsporing leiden.

Traceren

Wat daarnaast een vrij simpel en redelijk goedkoop hulpmiddel is, is een volgsysteem. Mocht uw sloep toch gestolen worden, kunt u via de computer of via uw telefoon traceren waar uw boot zich bevindt.  De Dan Tracker kunt u eenvoudig plaatsen op een plek van uw sloep, waar men niet zo snel zal zoeken. Dit traceer systeem hoeft niet aangesloten te worden op een accu, omdat hier een batterij in zit die tot 15 jaar meegaat.  De dekking is wereldwijd, is water- en schokbestendig en u kunt gebruik maken van de app en het portaal.

Preventief

Heel vaak zien we dat op het moment dat een sloep of boot gestolen is, men niet alle gegevens van de boot heeft of dat er goede foto’s ontbreken. Wat u vooraf al kunt doen is een aantal duidelijke foto’s van uw boot én de motor te maken en deze makkelijk vindbaar, bv. bij de gegevens van uw boot, op te slaan.

Daarnaast is het zeer aan te raden om de CIN/WIN code te noteren en/of er een foto van te maken, het motornummer en het nummer van het slot te noteren. In geval van diefstal, heeft u alles bij de hand.

Kenmerken

Er zijn een aantal kenmerken, waaraan een vaartuig moet voldoen.

Identificatie nummer

CIN code Craft Identification Number, voorheen ook wel HIN code genoemd “Hull”. Vanaf 2017 heet het de WIN code : Watercraft Identification Number. Dit nummer staat rechtsachter op de spiegel van de boot. Het kan zijn dat deze een beetje is ‘verstopt’ onder de kabelaring of kabelaring spanner. Dit nummer is het kenteken van uw boot, een uniek nummer, wat door de werf eenmalig wordt toegekend aan een boot.

Bouwersplaatje

Dit plaatje vind u in de boot en hier staan de gegevens op van de bouwer, het gewicht en het max. aantal personen.

Motornummer

Dit nummer staat op een of meerdere plekken op de motor. Per merk zal de locatie verschillen.

Mocht een van deze, wettelijk verplichte, kenmerken missen, moet u zich afvragen waar dat door komt. In principe mag een boot niet verkocht worden zonder deze 3 kenmerken. U kunt ook uw (boot)gegevens bij Antaris in de database zetten, dan bewaren wij uw gegevens als de WINcode en het motornummer

Keurmerk vaartuigbeveiliging

  • Categorie 1: mechanische beveiliging (kabels en sloten)
  • Categorie 2: alarmsysteem
  • Categorie 3: vaartuigvolgsysteem
  • Categorie 4: vaartuigvolgsysteem PLUS

Vraagt u bij uw eigen verzekeringsmaatschappij aan welke categorie beveiliging uw boot moet voldoen.

Daarnaast hebben ‘losse’ sloten een ART keurmerk, Aan de hand van het aantal ** sterren, wordt aangegeven hoe hoog de preventieve waarde van het slot is.

 

[:]